Lavvo Sami Art & Nature

Adress: Skalvägen 2, 915 94 Ånäset Visa karta

Adress: Skalvägen 2, 915 94 Ånäset

Lavvo är ett samiskt familjeföretag som tillverkar samiskt ädelsmide och keramik efter mångtusenåriga modeller och ny design. Man arbetar även med samisk slöjd i skinn, horn, trä och ben. John och Anita Ponga tillhör de etablerade samiska bildkonstnärerna och deras konst har ställts ut och visats internationell.

Familjen Ponga har en stor bredd av produkter. Samiskt silversmide med modeller från 900-talet och framåt, vackert stengods och keramik inspirerade av fynd från 4 000 f.kr. och framåt. Lavvo's har även samisk slöjd i skinn, horn och trä.

Förutom traditionellt hantverk har Lavvo även ett brett utbud av samisk bildkonst. Anita Ponga är bildkonstnär och arbetar med olja och akvarell. John Ponga är fotograf och har ställts ut och sålt uppskattade bilder i ca 30 års tid.

Anita skriver även böcker - om samisk kultur - av samer!
Hittills två titlar på eget förlag: ”Cuoppunjuolla, Grodpilen, The Frog Arrow” och ”Saivo”, båda om samisk mytologi, om samernas heliga djur, naturväsen och gudomligheter, skrivna och rikt illustrerade av Anita Ponga.
Båda böckerna har parallelltext på nordsamiska, svenska och engelska.
Böckerna finns att köpa hos oss, men de kan även lånas på bibliotek.

Lavvo ger även föreläsningar i samiska och historiska ämnen som sträcker sig 10 000 år bakåt i tiden. Allt från eldgammal samisk historia till kurser i språk, konst och hantverk.

Välkommen till Lavvos samiska museum och hantverksbutik i Ånäset.

Visa mer

Om denna aktivitet